NYHET:

Vinrankan – Vineyards 30 (40) år i Sverige

Boken kostar  129 kronor inkl moms och kan beställas från http://www.nyamusik.se

Många förknippar Vineyards ankomst till Sverige med de stora ekumeniska konferenserna i Göteborg 1988 och 1990 under biskop Gärtners ledning. Men det första Vineyardbesöket i Sverige skedde faktiskt redan 1982. Och rötterna går ännu längre tillbaka – till Jesusrörelsen i södra Kalifornien på sjuttiotalet.

Men det var när biskop Gärtner och Oas-rörelsen engagerade sig som det blev stora, ekumeniska konferenser med John Wimber i Göteborg 1988 och 1990.

Från början fokuserade Vineyard på förnyelse av alla kyrkor och samfund. Men 1992 bildades Alviks Kristna Gemenskap som året därpå blev en Vineyardförsamling. Det var inte helt okontroversiellt men idag är Vineyard till och med medlem av Sveriges Kristna Råd.

Många nya impulser har kommit genom Vineyard. Inflytandet på lovsång och tillbedjan har varit enormt. Det själavårdande sättet att be för sjuka och undervisningen om Guds rike har påverkat stora delar av kristenheten. Men Vineyard har också haft sina kriser.

Torbjörn Freij var med från början och kan berätta initierat om Vineyardrörelsen. Han representerade Vineyard i Sveriges Kristna Råds kyrkoledargrupp under tio år och har varit andreredaktör på den kristna dagstidningen Dagen.

BIBLIOGRAFI, Torbjörn Freij:

Jesus i politiken – om andeutgjutelse och samhällsförändring (Gummessons 1974) kostar 100 kr (inkl moms och frakt) och kan beställas från: torbjorn.freij@eagleperspective.se

Vägar till tro: material från en Jesuskonferens om evangelisation; redaktör Torbjörn Freij; (Westerbergs 1977) är slut på förlaget och kan endast hittas på antikvariat.

Växtverk: om förändring, förnyelse och tillväxt; Birgit Karlsson, Torbjörn Freij, Berit Åqvist  (Westerbergs 1980) är slut på förlaget och kan endast hittas på antikvariat.

New Age – de nygamla lögnerna från Eden (Salt & Ljus 1984) är slutsåld men finns i flera nätantikvariat och på flera bibliotek.

Prästens lilla kråka – om olika körstilar på den smala vägen (Salt & Ljus 1989) kostar 100 kr (inkl moms och frakt) och kan beställas från: torbjorn.freij@eagleperspective.se

Profetisk rörelse (Memix 1990) är slut på förlaget och kan endast hittas på antikvariat.

Medialitet – den skumma gråzonen (Eagle Perspective 2022, andra upplagan) kostar 159 kronor och kan beställas från http://www.nyamusik.se

Vägar till befrielse – från Ignatius till de tolv stegen (Artos 2015). Redaktörer: Torbjörn Freij & Andreas Carlgren. Författarna: Mia Andersson, Andreas Carlgren, Rainer Carls, Ninna Edgardh, Torbjörn Freij, Harry Månsus och Terje Salvigsen. Boken kan beställas direkt på www.artos.se

Själavårdshuset – Uthålligt själavårdsarbete i stora och små församlingar (Eagle Perspective 2017). Boken kostar 95 kronor inkl moms och kan beställas här: http://www.nyamusik.se

Vinrankan – Vineyards 30 (40) år i Sverige (Eagle Perspective 2022).
Boken kostar  129 kronor inkl moms och kan beställas från http://www.nyamusik.se